Categories
Featured General News

E-KLUBI VASTLAPÄEV (SHROVE TUESDAY) – Fri Feb 28, Sydney

E-Klubi is back!

Join our E-Klubi 2020, kicking off the New Year with an important day, well known for the cream-filled ‘vastlakuklid’ (see recipe here).
Traditionally, this day is known as Shrove Tuesday, the day before Ash Wednesday, which starts seven weeks before Easter.

Tradition of Shrove Tuesday.

It is a traditional winter festivity celebrated in many countries – including the Fatty Tuesday or Mardi Gras carnival in New Orleans with it origins in 1699. The English tradition involves eating pancakes, playing mob soccer and holding parliamentary races.

This day was related to entertainment, games and dancing and anticipation of spring. In northern countries like Finland and Estonia, the most important activity was sledging down hills – the longer the slide, the better the crop of flax in the next summer.

Getting to the end of winter meant that food reserves were near the end too – in Estonia not much meat would be available so hence the tradition of eating peas and the less tasty parts of pigs, including its feet. The bones were used to make a toy, whirlgig, and competitions held for the best whirl. See here how to make one yourself.

It was forbidden to light a fire or to spin wool. Instead it was important to comb and cut hair.

Shrove Tuesday was a holiday for women. They went to inns to have a drink to ensure long flax fibres. It was customary to drink from the bottle to symbolise the length of flax.

It was advisable not to lick the fat from the fingers and not to clean your face after eating fatty pigs’ trotters (pig’s feet). This protected you from being cut with sharp instruments.

Sledging down the hills is still popular today. People still speak about the length of flax but flax is not as common as it was back then in Estonia. Children are taught to make whirlgigs using big buttons. Buns with whipped cream are eaten, also pigs’ trotters with pea or bean soup.

Come enjoy traditional ham & pea soup, salted beans, homemade bread and vastlakuklid

Date: Friday, 28th February
Starts: 7 pm
Location: Estonian House, entry from the side door downstairs
Address: 141 Campbell St, Surry Hills

***

E-Klubi avab taas uksed!

Ühine meiega E-Klubis, alustades uut aastat traditsioonilise vastlapäeva pidamisega ja hõrgutavate vastlakuklitega (vaata retsepti siit). Traditsiooni kohaselt peetakse tänapäevalgi vastlapäeva, päev enne tuhkapäeva ehk seitse nädalat enne lihavõtteid.

Vastlapäeva kommetest

Paljud rahvad tähistavad vastlapäeva karnevaliga, tuntuim on New Orleansi ‘rasvane teisipäev’ ehk Mardi Gras, mida tuntakse juba 1699. Anglosaksi tava on vastlapäeval pannkooke süüa ja võistlusi pidada. Isegi Briti Alam- ja Ülemkoda tähistavad pannkoogipäeva võistlusega.
Vanasti oli vastlapäev seotud meelelahutuse, mängude ja tantsudega, eelkõige kevade ootusega. Põhjamaades oli eriti oluline liu laskmisel ehk kelgutamisel – mida pikem oli liug, seda paremini kasvas lina.

Talve lõpp tähendas ka, et toit oli otsakorral. Nii söödigi hernesuppi seajalgadega. Seakontidest meisterdati vurrid ja valiti välja parim vurr. Vaata siit, kuidas ise seakondist vurr valmistada. Vurritamisel arvatakse olevat algselt olnud maagiline funktsioon.

Tule süütamine või villa keerutamine oli keelatud. Soovitav oli juukseid kammida ja lõigata.
Vastlapäev oli naiste püha. Mindi kõrtsi, et tagada pikad linad, selleks tuli pudelist juua.
Vastlarasva sõrmedelt ära ei lakutud ja palgeid rasvaläikest puhtaks ka ei nühitud – muidu pidavat suvel terariistad kõik kergesti sõrme hakkama.

Tänapäeval käiakse ikka kelgutamas. Ikka räägitakse liugu laskmisest ja vaadatakse, kel tulevad pikad linad. Kuid lina kasvatatakse meie põldudel harvemini. Lastele õpetatakse suurte nööpide abil vurre tegema. Süüakse hernesuppi, tanguputru ja vahukoorega vastlakukleid.

Tule meki hernesuppi, soolaoad, värskelt valmistatud leiba ja vastlakukleid.

Kuupäev: reedel, 28. veebruaril
Algab kell: 19:00
Asukoht: Eesti Maja, külguks allkorrusel
Aadress: 141 Campbell St, Surry Hills

By Kristi Barrow

Loves all things Estonian. Especially Crafters Elderflower gin. Aussie born.

Leave a Reply